Etapy krize

Řídit firmu v krizi je úplně jiná disciplína než vést firmu, které se daří, když je nebe modré a trh roste. Je to psychicky velmi náročné a spousta majitelů panikaří, vrší jednu chybu za druhou a roztáčí spirálu, která nevyhnutelně vede do ještě větší propasti.


Rozlišuji 4 etapy krize. 👇

👉1. Krize obchodu. Covid přinesl spoustě firem pokles prodejů, protože chování zákazníků se prostě změnilo. Je nezbytné reagovat na aktuální situaci na trhu, najít si nové cesty
k zákazníkům a nastartovat obchod.

Klíčové je akceptovat, že situace na trhu se oproti dřívějšku změnila. Zákazníky je proto třeba oslovit novými kanály a nabídnout jim dostatečnou přidanou hodnotu. Nestačí se spoléhat jen na to, co fungovalo v minulosti a čekat, že brzy bude všechno jako dřív. Nebude.

👉2. Krize cash flow. Když poklesnou prodeje a přestanou téct peníze, máte velký problém. Problémy s cash flow v době krize zaznamenala drtivá většina firem, ve většině případů se s nimi ale dokázaly vypořádat díky vlastním rezervám.

Je potřeba na nic nečekat a dát příležitost novým nápadům. Např. moje oblíbená restaurace hned po nástupu covidu vymyslela menu To Go a díky tomu se dostali během chvíle na 0.

👉3. Krize provozní. Problémy v celkovém řízení firmy se brzy ukážou i v provozní oblasti. Projeví se v efektivitě výroby i výkonu zaměstnanců. Ve firmě je stres, lidé jsou v křeči a nepodávají dobré výsledky. Je potřeba uklidnit situaci, hledat úspory a přehodnotit nezbytnost veškerých nákladů.

👉4. Krize existenciální. Ta už souvisí s insolvencí. Statistika ukazuje, že pokud dojdete až sem, vaše naděje na záchranu jsou malé. Když ze 7000 firem, které krachují, přežije 10-15 %, bude to hodně. Problémy je potřeba začít řešit mnohem dřív.

manažerské poradenství