Inflace

Čeká nás dvojciferná inflace. 📈 Výrazně rostou i ceny výrobců. V lednu např. ceny průmyslových výrobců narostly na 19,4 procenta z prosincových 13,2 procenta, což překvapilo nejednoho analytika. Není tedy už snad ani jeden vstup, který by nezdražil: energie, lidi, suroviny, doprava… Spousta firem proto teď řeší, co s cenami. 👇


Baťa drtil konkurenci pod heslem: cena je diktátor. Nevydělával sice mnoho na jednom páru bot, spoléhal se ale na to, že konkurence s jeho nízkými cenami nedokáže udržet krok a prodané množství mu tak přinese velmi slušný zisk.

Když dokážete dramaticky podseknout ceny při udržení srovnatelné kvality, stane se z vás predátor, který požírá konkurenci. Ve skutečnosti je ale značně obtížné toho dosáhnout. Musíte mít totiž obrovské úspory z rozsahu a těch je v dnešní době velmi těžké dosáhnout.

Pokud vám zdraží materiál o 100 % a vy své ceny neupravíte, je to ekonomická sebevražda. ❌ V řadě firem, které řídíme, zdražení klíčových vstupů ihned propisujeme na zákazníka. Zbytek je pak otázka firemní filosofie. Pakliže podnikáte ve velkém, budete chtít cenu držet spíše nízko. Pokud máte butikovou firmu s vysokou přidanou hodnotou, bude váš manévrovací prostor pro výrazné zdražení mnohem větší.

V každém případě ale doporučuji jednat ihned při změně situace. Čím déle své rozhodnutí odkládáte, tím je nákladnější. ✅

strategie prodeje