Plán

Nemám žádný plán B. Mám jenom plán A. Nechodím do všeho. Ale když se pro něco rozhodnu, jdu do toho naplno a snažím se najít cestu, jak prorazit. Nebouchám hlavou o stěnu, ale zkouším najít dveře nebo okno. A když je nenajdu, beru kladivo. 🔨

To ale neznamená, že dělám jenom jednu věc. Jak říkal Petr Kellner, vždycky děláme na více věcech najednou. Je možné, že některé z nich se nepovedou, ale spousta z nich vyjde. Mít několik vajíček v košíčku je vždy jistější strategie podniku než si tam pěstovat jenom jedno.

Překážky přijdou, to je jasné, ale ty jsou často požehnáním, protože díky nim člověk přijde na něco, co by si jinak vůbec neuvědomil. Řada věcí, které jsem si usmyslel, se mi nepovedla hned, ale musel jsem si na ně počkat. Často několik let.

Když něco opravdu chcete, musíte věřit, že to má smysl a jít za tím. Václav Havel řekl: „Naděje není to přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl – bez ohledu na to, jak to dopadne.“ A já s tím naprosto souzním. 👍

Pokud má člověk jasnou vizi, které věří a ve které vidí smysl, tak uspěje. Musí ale být vytrvalý, trpělivý, a především vysoce disciplinovaný. Podnikatelé totiž nejsou sprinteři, ale spíše ultramaratonci. Ve finále slaví úspěch ti s největší výdrží.