Podnikání z pláže: Realita za trendy fotkami

Podnikání z pláže, ta romantická představa spojená s ginem v ruce a počítačem na klíně, láká mnoho lidí. Avšak, je to skutečně možné, nebo jde spíše o iluzi?


Realita digitálních nomádů


Podnikání z pláže nám pořád nevymřelo. Však už jste to určitě také na LinkedInu viděli. Muž nebo žena leží na pláži, v jedné ruce drží gin s tonikem a v druhé ruce počítač. Prostě buržoazní póza, která má dokládat úspěch. Přitom tihle lidé většinou nejsou žádní podnikatelé, ale digitální nomádi, kteří si měsíčně vydělají maximálně sto nebo sto padesát tisíc a většinu z toho utratí za svůj nákladný životní styl, takže jim ve finále nic nezbyde. 



Mytologie podnikání z pláže


Nepoznal jsem za svůj život jediného úspěšného podnikatele, který by vybudoval něco z pláže. Ostatně, zkusili jste si někdy ve 40 stupních na sluníčku s mraky písku kolem vás otevřít počítač a opravdu efektivně něco udělat? Vždyť je to nonsense.


Obdobné fotky z pláže jsou zoufalým voláním o pozornost. Ti lidé píšou o work-life balance a úžasném životním stylu plném cestování a zábavy. A pak zjistíte, že jejich hlavním produktem je kurz, který vás naučí podnikat z pláže společně s nimi.


Nic jako podnikání z pláže zkrátka neexistuje.


Nároky


Můj malý syn za mnou přišel a říká mi: ‚‚Tati, už to mám, budu taky podnikat. Postavím si na kousku zahrady kurník a budu chovat slepice.‘‘ Odpověděl jsem mu: ‚‚A ten kousek pozemku si ode mě chceš pronajmout nebo koupit? Tržní hodnota je odhadem 600 tisíc korun.‘‘ Zůstal na mě koukat s nevyřčenou otázkou, co jsem to za otce. 

  

Svým dětem dávám vše, co je potřeba, ale snažím se, aby už od mládí vyrůstaly v souladu s realitou. Přijde mi totiž, že si dnes řada lidí myslí, že mají na všechno automaticky nárok jenom proto, že přišli do práce.


Ti stejní lidé pak často očekávají top službu, když přijdou do obchodu, a strašně se diví, že se jim tam dostává suboptimální péče. Někdy se dokonce cítí, jako když je tam snad obtěžují. Ale co když se tak cítí i jejich zákazníci?


Zpohodlnění


Když jsem v práci, měl bych se snažit pracovat naplno a co nejefektivněji. Těch 8 hodin tomu dát vše a něco svému zaměstnavateli odvést. Závidíme Švýcarům a Němcům, jak se mají, ale jsme tak důslední a precizní jako oni?


Problémem posledních let je, že lidé neuvěřitelně zpohodlněli. Spousta lidí si odvykla pracovat a věří každému, kdo jim slibuje, že jim budou ‚‚pečení holubi lítat až do huby.‘‘ Neustále si stěžujeme, jak špatně se máme, přestože žijeme v největším blahobytu historie, o kterém se ani elitám minulých století nezdálo.


Na to je dobré myslet. Pořád se máme zatraceně dobře. A pokud se chceme mít ještě líp, je to jen na nás.



Tvrdá práce a oddanost vs. iluze plážové pohody

Podnikání z pláže může být spíše romantickou iluzí než reálnou cestou k úspěchu. Skuteční podnikatelé staví své podniky s tvrdou prací a oddaností, ne na pláži s koktejlem v ruce. Je na nás přijmout odpovědnost za svůj život a pracovat na skutečném podnikání mimo snové obrázky plážového života.



Rádi byste vaše podnikání posunuli na další level? Pomůžeme vám.

Kontaktujte nás