Pořád tu jsou

 Firmy jak vystřižené z raných devadesátek. Poznáte je většinou velice rychle už podle interiéru pamatujícího minulý režim, který si můžete důkladně prohlédnout, když stoupáte do horních pater po typických komunistických schodech. 😃

Ale o ten vzhled by ani tolik nešlo. Ten odér komunismu se tam vznáší nejen v materiálních věcech. Většinou tam lidé na sebe donáší, panuje tam toxická atmosféra, úkoly se zadávají papírově přes sekretářku a snaha o jakoukoliv změnu je velký problém, protože takhle to už přece děláme přes 30 let.

Korunu tomu nasazuje majitel, který se chová k lidem naprosto otřesným způsobem, protože je stále přesvědčený, že když někoho vyhodí, tak na jeho místo čeká za branou deset dalších. Nečeká tam nikdo. Určitě ne nikdo schopný, kdo by chtěl dělat v podobném skanzenu. 

Spolupráci s takovými firmami se vyhýbáme. S katastrofickou firemní kulturou se dá bojovat pouze za předpokladu, že je proto vůle seshora. Pokud tam není, nemáme jak pomoct.

Dobrou zprávou ale je, že tyhle firmy postupně vymírají, hroutí se pod vlastní vahou. Společnosti, ve kterých dříve pracovalo 2000 lidí, jich teď mají 200. Kdo se nepřizpůsobí nové době, zemře. A je to tak vlastně správně. ✅

audit firemní kultury