Rozhovor: Jiří Klouček, interim manažer

 
jiri kloucek2Jiří Klouček je zkušený manažer s více jak 20letou praxí v TOP manažerských pozicích v českých a zahraničních firmách z oblasti výroby a služeb. V posledních letech se věnoval primárně fúzím a krizovému managementu. Udělali jsme s ním krátký rozhovor, věříme, že pro vás bude přínosný.
👉 Jakými manažerskými pozicemi jste si za svoji kariéru prošel?
 
Pracoval jsem pro francouzské i holandské společnosti, řídil jsem logistiku, obchod, zakládal jsem pobočku pro druhou největší inženýrskou společnost v Evropě, byl jsem člen představenstva, stratég a v poslední fázi i interim manažer.
 
👉 Proč jste se pustil do interim managementu? Co vás přivedlo do J.I.P.?
 
Už jsem nechtěl být zaměstnanec a řekl jsem si, že by bylo fajn zúročit zkušenosti, které jsem za ta léta nasbíral a nabídnout své služby ostatním. Dostal jsem příležitost řídit fúzi dvou společností, to se úspěšně podařilo, a pak přišla nabídka od Arnošta Čápa, abych to zkusil s nimi v rámci JPF. Teď řídím firmu s obratem 200 milionů a musím říct, že je to velmi zajímavý projekt, řešíme vše od HR přes marketing, obchodní model až po kontroling. 
 
👉 Na jaké obory se specializujete? Troufnete si řídit jakoukoliv firmu?
 
Myslím, že principy řízení fungují univerzálně, sympatičtější jsou mi ale podniky do sta zaměstnanců. Mám rád výrobu a automotive.
 
👉 Jak by měli majitelé postupovat, když se jejich firma dostane do problémů? Zvláštně v té těžké době, která nás teď všechny čeká.
 
Určitě by se měli co nejvíce soustředit na své zaměstnance, lidské zdroje jsou nejčastější slabinou, která je u celé řady firem velice často opomíjená, a to, jak tuto oblast zvládnou, zcela jasně určuje další směřování firmy. 
 
👉 Proč vůbec firmy potřebují pomoc zvenku? V čem vidíte největší přednosti interim managementu?
 
Interim manažeři jsou specialisti na práci s lidmi a přináší s sebou vedle osvědčených postupů, jak řídit firmy, i neotřelý a nezávislý pohled zvenčí, který dokáže dát firmě nový impuls. Zkušený manažer umí velmi rychle rozklíčovat potíže, které danou firmu trápí a zásadně ji posunout.
 
👉 Jak si získáváte důvěru majitele a zaměstnanců ve firmě?
 
Není to jednoduché. Zásadní věc je majitelům vysvětlit, že nejsme poradci, tedy lidé, kteří mu přišli poradit, ale že přebíráme zodpovědnost za celou firmu. Napíšeme mu plán, který si odsouhlasíme, a pak zkrátka doručíme ověřitelné výsledky. Jakmile uvidí první úspěchy lidé ve firmě, jejich nadšení i důvěra dramaticky vzroste.
 
👉 Co vám na vaší práci přináší největší radost?
 
Když jsou vidět výsledky. Často musíme udělat radikálnější kroky, takže se objeví poměrně brzy. A když se firma začne posouvat tím správným směrem, je to skvělý pocit.
 
👉 Dokáže vás ještě něco překvapit nebo zvednout ze židle?
 
Když lidé práci jenom předstírají. Často nejenže nijak nepřispívají k dílu, ale ještě brzdí ostatní. S něčím podobným je potřeba se okamžitě vypořádat. 
 
👉 Můžete nastínit nějaké úspěšné příběhy ze své manažerské praxe? 
 
Tak třeba už ta zmiňovaná dobře provedená fúze nebo když jsem v minulosti přišel jako zaměstnanec číslo 1 a do roka už bylo ve firmě 20 zaměstnanců, kteří pilně pracovali na projektech. Tenkrát byla mateřská společnost velice spokojená.
 
👉 Jak se jako zkušený manažer díváte na současnou kondici české ekonomiky? Čekají nás problémy?
 
Většina firem se určitě bude potýkat s růstem cen a bude nutné rychle reagovat. Spousta firem byla zvyklá reagovat s měsíčním až čtvrtletním zpožděním, teď ovšem pro váhavé konání nebude prostor, je potřeba reagovat co nejrychleji. Určitě nás čeká velice těžká doba, ale vše zvládneme, jsem optimista.
 
👉 Jak se od své náročné práce nejraději odreagujete?
 jiri kloucek
Hodně mě naplňuje cestování, s manželkou jsme kromě Antarktidy projeli celý svět. Líbilo se mi v jižní Africe, v Severní Americe a velmi jsem si oblíbil Srí Lanku. Jsem také fanoušek historie, pokračuji v práci svého táty na rodokmenu naší rodiny. Taky se snažím sportovat, cestujeme na kolech a pravidelně jezdíme do Alp. Děti už jsou velké, tak teď máme prostor na koníčky.