ROZHOVOR: Pavel Ziecina, senior interim manažer

Pavel Ziecina je špičkový manažer, který se již přes 20 let pohybuje ve strojírenství. Má za sebou mnohaletou praxi s řízením podniků z různých oborů a teď působí v JPF jako senior interim manažer. Udělali jsme s ním krátký rozhovor, věříme, že pro vás bude přínosný. 👇


pavel ziecina web👉 Jakými manažerskými pozicemi jste si za svoji kariéru prošel?

Začínal jsem jako šéf investic, potom jsem působil v obchodě, velmi brzy jsem dostal nabídku řídit společnost, kterou můj tehdejší zaměstnavatel kupoval. Od té doby jsem se zabýval řízením firem.

👉 Proč jste se pustil do interim managementu? Co vás přivedlo do JPF?

3 věci. Ta první je, že mohu dělat práci, které mě baví a naplňuje. Ta druhá je, že se nemusím starat o obchodní stránku věci a sám si shánět klientelu. A ta třetí je, že JPF je jasně profilovaná jako rovnocenný partner majitelů, nikoliv jejich podřízený. Takže se mnohem lépe a rychleji dají prosadit nutné změny.

👉 Jaké problémy musíte ve firmách typicky řešit?

Většinou to začíná nějakou krizí, ve firmě je špatný ekonomický stav a velmi limitovaný výhled zakázek. Je tedy potřeba nejprve firmu stabilizovat. Zhruba za 3-6 měsíců nastává druhá fáze, kdy už jsme venku z nejhoršího, firma funguje a my postupně začínáme ladit procesy pro co největší efektivitu. Tady často dochází ke sporům s majiteli, jen velmi málo jich má totiž dostatečnou trpělivost k provádění změn, jejichž výsledek není okamžitý.

👉 Jaké principy v řízení firem vyznáváte?

Je důležité řídit se daty a fakty, nikoliv činit rozhodnutí na základě subjektivních pocitů. I když těch čísel na začátku třeba není moc, je potřeba najít alespoň pár základních a od nich se odpíchnout.

👉 Jak si získáváte důvěru majitelů firem? Jak důležité je, aby s vámi úzce spolupracovali?

Osvědčilo se mi rozsekat úkoly na co nejmenší části a ze dne na den a z týdne na týden je plnit. Jasně definovat, co a jak uděláme. Majitel pak rychle vidí výsledky a začne nám věřit. Je to samozřejmě hodně o komunikaci, otevřenosti a vysvětlování.

👉 Co vám na vaší práci přináší největší radost?

Variabilita. Pořád se něco děje a nehrozí, že by někdy byla nuda. Moje práce je úžasná v tom, že jsou za mnou velmi rychle vidět hmatatelné výsledky. Největší radost mi dělá to, když splním zadání a projekt je úspěšný.

👉 Dokáže vás ještě něco překvapit nebo zvednout ze židle?

Jasně, že dokáže. Mrzí mě, když je firma díky naší pomoci stabilizovaná a majitel nabyde dojmu, že teď už to dokáže sám a už nás nepotřebuje. Často je to načasování velmi nešťastné a nedopadá to dobře.

👉 Můžete nastínit nějaké úspěšné příběhy ze své manažerské praxe?

Toho je hodně. Třeba teď v posledním projektu majitelům hrozilo, že o firmu přijdou a odejdou úplně s prázdnou. Podařilo se nám ji zachránit a po roce máme kladný hospodářský výsledek, stabilní cashflow a vidinu zakázek na 3/4 roku dopředu.

👉 Je něco, co se vám nepovedlo? Na čem jste se třeba hodně naučil?

V každém projektu se něco nepovede, díkybohu jsou to jen řešitelné drobnosti. Učím se komunikovat, to je složitá disciplína. Majitelé v různých etapách spolupráce rozdílně reagují.

👉 Máte rozsáhlé zkušenosti ze strojírenství. Je Česko stále ještě levnou montovnou, jak se pořád říká, nebo už to dávno není pravda?pavelziecina.jpg

Je pravda, že je tu stále spousta montoven s opakovanou sériovou výrobou, ale tam v drtivé většině Češi nepracují. Naopak je potřeba zmínit, že je tu spousta strojírenských firem, které mají světový produkt, schopné konstruktéry a vysokou přidanou hodnotu. Preferuji spíše unikátnost.

👉 Jak se od své náročné práce nejraději odreagujete?

V JPF jsem se naučil každý den uzavřít, naplánovat ten další a odjet domů s čistou hlavou. Nejlépe si odpočinu s rodinou. Se synem sportuji, hrajeme na Xboxu, s rodinou jezdíme na výlety nebo pracujeme na zahradě.