Umenšuj svou malost a velikost si tě najde sama

Moc jsem tomu cítátu nerozumněl a pravda, nepotkal jsem mnoho úspěšných byznysmanů, kteří by byli kdoví jak hyperpokorní. Ono to zdánlivě jde i proti sobě. Pokud něco chcete vybudovat, musíte být tahoun. Když jste tahoun, určitě nemůžete být slabá osobnost či osobnost bez ega. A odtud už je jen krůček k tomu, že si o vás druzí myslí, že jste pyšní.


Zároveň jsem si všiml jedné zvláštnosti. Extraligoví byznysmani dokáží slučovat zdánlivě neslučitelné. Mezi jinými i otázku rovnováhy mezi egem a pokorou. Ne tou falešnou, hrbatou pokorou. Ale pokorou, která je plná vnitřní síly, naplněná úctou k druhým, vyslechnutím opačného názoru, respektem k druhým i ochotou mít vedle sebe lidi lepší, než jste sami v mnoha specifických dovednostech i odbornosti. Extraligoví byznysmani chtějí slyšet vaši radu, pokud vnímají, že jste odobrník na danou oblast či téma.

A ano, pak je tady ta záležitost ohledně lepších lidí, než je podinkatel / krizový manažer sám. Obklopovat se lepšími, neobklopovat se lepšími. Někdo se lepších lidí bojí, někdo je vyhledává.

"Třeba reklamní magnát David Ogilvy manažerům povýšeným do vedoucích rolí posílal jako dar ruskou matrjošku. K té nejmenší panence přiložil vzkaz: Bude-li každý z nás zaměstnávat lidi menší, než jsme my sami, staneme se společností trpaslíků. Bude-li ale každý z nás zaměstnávat lidi větší, než jsme my sami, staneme se společností obrů. V J.I.P. volíme druhou možnost."

Někdo se v komentáři pod postem zeptal, zda se tímto heslem řídím i já coby zakladatel jipprofirmy. No, popravdě jsem nad tím nikdy takto vědomě nepřemýšlel, lidi jsem vybíral vždy spíše intuitivně. Jsou dobří? Jsou výsledkotvorní? Můžu jim věřit? Po tom dotazu v komentáři jsem si ale udělal refresh lidí v top managementu naší firmy a byl jsem překvapen, co jsem zjistil o "velikosti" a historii svých kolegů:

Arnošt Čáp - dříve top manažer v rodinné firmě s obratem kolem jedné miliardy
Jan Kodytek - dříve top manažer ve firmě významného českého miliardáře
Martin Gallo - dříve top manažer v mezinárodní korporaci
Markéta Tesařová - dříve HR manažerka rodinné firmy s obratem přes půl miliardy
Ivana Vítková - dříve vedoucí prodeje v rodinné firmě, která měla obrat 2mld.
Jediný z vedení naší firmy, Martin Čerbák, nemá zkušenosti z top managementu firmy, která by násobně přesahovala naši aktuální velikost.

A ve většině případů bych takto mohl pokračovat i v drtivé většině jako náš interim manažer.

Takže ano, odpověď zní ano. V J.I.P. se obklopujeme lidmi, kteří jsou větší... v tom je naše síla! Tím neříkám, že to se mnou kolegyně a kolegové mají jednoduché. Víte jak, trpaslíci někdy skáčou hodně vysoko. ;-D

Rozhodně ale stojí za to se obklopovat skvělými, schopnými a zkušenými lidmi, na které se můžete spolehnout. A téměř vždy z toho těží především naši klienti.