Zvýšení mezd

Teď je ve firmách velký tlak na plošné zvýšení mezd. 💰 Požadavek ze strany zaměstnanců je to pochopitelný, je ale potřeba mu nepodléhat.

Víte, jak často se nám stává, že přijdeme do firmy, která je v potížích, a zjistíme, že všichni lidé tam jedou na fixu? Všichni jsou v pohodě, jenom majitel přemýšlí, kdy si to hodí. ❌ Pak člověk přijde do firmy, kde všechno šlape jako na drátkách a celá společnost se sune dopředu jako ledoborec.

Podíváte se na platové ohodnocení a ejhle, to je náhodička, ono je z velké části nastavené výkonnostně. Tohle je cesta ke zvýšení příjmu i teď, kdy mnohé malé a střední firmy mají hluboko do kapsy. Když některý kolega přijde s tím, že potřebuje vydělávat víc peněz, buďte jednoznačně pro. Sedněte si spolu a řekněte: „Ok, potřebuješ zvednout mzdu o 20 až 30 %, pojďme se teď pobavit o tom, jak to udělat. Práce, kterou děláš, má výsledky X, pokud se dostane do bodu Y v čase Z, navýšení je tvoje.“ 👍

Jsem jednoznačně pro, aby lidé ve firmách vydělávali co nejvíce peněz, a jsem odpůrce finančních stropů, a to i těch skleněných. Je ale důležité, aby za vyšší odměnu přinesli dané firmě také větší hodnotu.

To je fér, ne? 👇

revitalizace firmy