Akvizice firmy: kdy je vhodná doba?

Do našeho private equity fondu teď dostáváme zvýšené množství poptávek od majitelů, kteří by rádi svoji firmu nabídli k akvizici. Většinu těchto případů nereflektujeme. Opakuje se tam ale jedna věc: píšou v tu nejméně vhodnou dobu.


Nejlepší je firmu prodávat, když to vůbec nepotřebujete. V momentě, kdy všechno vypadá růžově a vaše společnost stále roste. Když už prodat musíte, protože nevidíte jiné řešení, většinou to nedopadne moc dobře.


Začněte věci řešit včas

Tohle je pro většinu podnikatelů velice těžké: začít věci řešit v ten správný čas. Obrací se na nás teď spousta firem ve velkých potížích. My ale nejsme kouzelníci. Pokud jste v kolmém pádu několik metrů před zemí, nemáme hůlku, kterou mávneme a tomu pádu zabráníme.



Ideální čas pro akvizici firmy

Firmě teče do bot, je ve velkých potížích, má vysoké závazky a majitelé nevidí jiné východisko než firmu nabídnout k akvizici. Jakou ale myslíte, že má daná firma v takový okamžik hodnotu? No právě, moc velkou ne.


Spousta majitelů se ozve, až když je pozdě. Až když mají předluženou firmu do morku kostí a není kde brát ani na výplaty. Přitom ty červené kontrolky blikají dlouho dopředu, a to značně výrazně. Stačí jen překonat své ego a o tu pomoc si říct. Dokud je čas.



S akvizicí vaší firmy vám pomůžeme

Tam, kde to dává smysl, proto podnikatelům nabídneme, že firmu budeme řídit, dáme ji do pořádku a pro akvizici připravíme. Ideální čas k akvizici firmy je totiž v momentě, kdy to nepotřebujete. Nikoliv v době, kdy v zásadě nemáte jinou možnost. 


A pozor ještě na jednu věc. Pokud chcete, abyste za svoji firmu dostali zajímavou finanční částku, ujistěte se, že nestojí na vás. Jestliže firmu aktivně řídíte, děláte za pět top manažerů, a navíc jste díky svým letitým kontaktům jejím předním obchodníkem, šance na lukrativní prodej se dramaticky snižuje.


I to je jeden z důvodů, proč si nás majitelé firem před prodejem najímají. Zajistíme, že firma pošlape jako hodinky i bez jejich přítomnosti a oni pak při akvizici získají mnohem vyšší cenu.



Akvizice firmy by neměla být zoufalým krokem

Pro většinu podnikatelů je obtížné přijmout nezbytná opatření v pravý čas. Obracejí se o pomoc až ve chvíli, kdy jsou potíže nevyhnutelné. V naší praxi nás oslovuje mnoho firem, které jsou již ve vážných potížích. Klíčové je však překonat své ego a hledat pomoc včas. Akvizice firmy by mělo být strategickým rozhodnutím, nikoli zoufalým krokem ve chvíli, kdy už nemáte jinou možnost.



Chci firmu připravit k akvizici