Blázen

Jsi blázen, řekla mi sestra před více než 20 lety, když jsem si nechtěl najít "řádnou práci jako všichni ostatní" a šel si svou cestou. Což znamenalo, že jsem bloumal světem, protože jsem nevěděl jak a s čím začít podnikat. Hledal jsem. Jediné, co jsem věděl, bylo, že chci podnikat. Po několika slepých uličkách jsem následoval hlas svého svědomí, ne svého okolí.

Bylo to těžké, ona měla pěkné firemní fáro, měsíční příjem 50K+ a vlastně vše, co byste si mohli jako mladý člověk přát. Já neměl nic, jezdil jsem MHD či vlakem, chodil pěšky, nevěděl, do čeho píchnout ani z čeho zaplatím složenky.

Jsi blázen, slyšel jsem po cestě od některých, když jsem jim před 12 lety říkal, co chci vybudovat z JPF. Úsměvně se na mě dívali, bavili se a vysmívali. Dnes někteří smekají klobouk, jiní se v tichosti vytratili a neříkají nic. O dalších se můžu jen domnívat, že tiše závidí.

Teď, když se s JPF pouštíme do expanze do zahraničí, slyším od mnohých lidí ze svého okolí... ale co bych vám říkal, však už to znáte. Je to stará písnička.

Připomíná mi to trošku citát M. Gándhího: „Nejdřív tě budou ignorovat. Pak se ti budou smát. Pak proti tobě budou bojovat. Potom zvítězíš.“

Příští týden jedu do Varšavy, těším se jak malý kluk na něco nového. V Bulharsku máme mezi tím dvě firmy k řízení. Mimochodem, pokud byste věděli o někom, kdo by se k nám pod křídla JPF rád připojil (ať už dovnitř firmy či jako klient) v rámci regionu CEE, odměníme se za kontakt. Taky pořád hledám executive asistentku s angličtinou a nově hledáme i HR specialist s angličtinou, příp. polštinou. 

Slušelo by se na závěr napsat, ať se určitě držíte svých snů a vizí. A jdete si vytrvale za svým. Nevím. Spíše bych napsal, držte se svého svědomí. Každý člověk má jít po své cestě, o tom jsem přesvědčen. A pro každého je to něco jiného. Je smutné, když si někdo nechá infiltrovat život někoho, kdo mu imponuje, místo aby žil svůj vlastní život. Nakonec totiž může zjistit, že to, co vypadalo z dálky sladce a přitažlivě, se ukáže jako trpké a odpudivé. Protože vnitřní spokojenost v životě je důležitější než vnější úspěch. Vnější úspěch je měřen ostatními, zatímco vnitřní spokojenost je měřena naší vlasní duší, myslí a srdcem. A obecně, se sebou samým jste častěji, než s druhými.

Nicméně, až vám zase někdo bude příště říkat, že jste blázen, uklidněte se a v tichosti si pomyslete, že jdete asi po dobré cestě, protože to lidé říkali i mnoha jiným před vámi. Napříč celou historií lidstva. Bez bláznů by nebyla elektřina, bez bláznů bychom nelétali letadly a nejezdili auty. Bez bláznů by nebylo spoustu dalšího, co nás obklopuje a s čím jsme si zvykly pohodlně žít.

podnikatelská strategie