Deníček

Už roky si píšu zápisník postřehů z byznys života. Něco jako deníček. 📘 Člověk má totiž úžasnou tendenci zapomínat na to, jak se dostal tam, kde je. Zvykli jsme si na to, že poslední roky byly růžové a sluncem zalité, všechno ale jednou končí.

Krizi přežijí ti, kteří jsou flexibilní a proaktivní. Brzy přijdou věci, které nám naruší naši komfortní zónu a budeme muset ukázat naši houževnatost. A právě teď je na čase otevřít deníček.

V podnikání se totiž často setkáváme s tzv. klamem přeživších, máme tendenci pamatovat si a vyzdvihovat jen úspěšné projekty a podnikatele. O těch se také často píše v médiích. O nesrovnatelně vyšším počtu neúspěšných jedinců a projektů už se ale nikde nedočteme.

Podnikání nefunguje stylem jeden výstřel, cíl zasažen. 🎯 Nikoliv, těch výstřelů je často potřeba deset. Nebo i deset tisíc. I ti superúspěšní podnikatelé extrémně často selhávají a chybují. Musk říká, že „pokud se věci nekazí, tak dostatečně neinovujete.“ Bezos často vypráví o jeho failech, které ho stály miliardy dolarů. A takhle bychom mohli pokračovat.

Když si svůj deníček zpětně pročítám, jasně vidím, kolik věcí se mi nepovedlo, a přece mě dovedly tam, kde dnes jsem. Teď opět přijdou situace, ve kterých selžeme, ale to je součást podnikání. Přijměme je s pokorou a vytrvejme. Stojí to za to. 👍

Audit firemní kultury