Krize

Často si tu povídáme o firmách v krizi, které se do ní dostaly díky nedostatečnému růstu nebo stagnaci. 👇

Do potíží se ale můžete dostat i v případě, kdy vám firma nekontrolovatelně rychle roste. I tady na LinkedIn jsme si mohli během několika měsíců přečíst o několika z nich.

Sám jsem pomáhal firmě, která během tří let vyrostla z nuly na 500 milionů. Založil ji šikovný člověk businessem nepolíbený, takže to plácal jako vlaštovka hnízdo. Našel ale díru na trhu a firma mu doslova rostla pod rukama. 📈

Na co tedy dát v takovém případě pozor? Je potřeba si uvědomit, že i příliš rychlý růst může být hrozbou, kterou není radno podceňovat. Spousta firem právě v takové situaci nezvládne ukočírovat svůj rozvoj, což může eventuálně vyústit až v krach celé společnosti. ❌ Častým problémem bývá zejména to, že firmy nezvládnou dostatečně rychle nabrat schopné lidi.

Nestačí ale jen najmout ty nejlepší talenty. Pro vás jako majitele je také naprosto zásadní naučit se co možná nejlépe delegovat. To není vždy jednoduché, ale je to naprosto nezbytné, protože jako majitel se musíte věnovat především dlouhodobému strategickému plánování.

Pokud není zbytí, vždycky je lepší nekontrolovaný růst uměle brzdit než jet na plný plyn a přijít o všechno. ✅

strategické řízení podniku