Lidi zaměstnanci

O svých lidech nikdy nemluvím jako o zaměstnancích a nikdo z vedení firmy tak nesmí činit. Ptáte se proč? Je to jednoduché, naznačuje to jasnou podřízenost: já dávám příkazy a ty je plníš. Já rozhoduji, ty vykonáváš. 👇

Takové lidi ale v JPF nehledáme, hledáme partnery, nikoliv podřízené. Proto jsme kolegové, spolupracovníci, spolupodnikatelé. Spolupracovník je angažovaný a sám proaktivně hledá způsoby, jak daný problém vyřešit, nečeká až přijde konkrétní zadání, co přesně má udělat.

Klasický zaměstnanec by se ostatně u nás asi dlouho neohřál. Každý firemní kolektiv svým způsobem sobě podobné asimiluje a odlišné ze svého středu vytlačí. Neříkám, že je to jediný možný způsob, ale já zkrátka buduji svoji firmu po baťovsku.

Baťa byl ve své době o světelné míle napřed, zatímco ostatní továrníci jeho doby brali dělníky jen jako námezdní pracovníky bez osobní odpovědnosti a vztahu k firmě, Baťa nechtěl svoji firmu stavět na nezainteresovaných zaměstnancích. Moc dobře věděl, že nejprve musí vybudovat své lidi, aby dobře sloužili zákazníkům. 👍

A přesně o to se snažím já, přeji si, abychom JPF budovali společnými silami, aby to nebyla firma jednoho muže, ale kooperativní dílo. Ostatně, já ve vedení nehodlám figurovat věčně, naopak, mým cílem je, aby na mně jednou naše společnost byla absolutně nezávislá.

Mým hlavním úkolem tak teď je pomoci našim lidem vybudovat sebe a oni pak vybudují firmu. ✅

personální audit