Rozhovor: Ing. Martin Gallo

Martin Gallo je větrem ošlehaný manažer, který už dva roky zúročuje svoje letité zkušenosti u nás v J.I.P. Nedávno se mu podařilo firmu našeho klienta dostat z obratu 360 na 650 milionů. Přečtěte si krátký rozhovor s ním. Ten chlap má co říct. 👇


gallo martin web bila👉 Co všechno máte v J.I.P. na starosti?

Podílím se na řízení firem našich klientů a mám teď na starosti nový projekt: komplexní interim middle management. Budeme dodávat do větších firem lidi na pozice středního managementu, jako jsou finanční, logističtí nebo nákupní ředitelé.

👉 Jaké byly vaše manažerské začátky?

No skočil jsem do toho rychle a takříkajíc rovnýma nohama. Před 30 lety jsem převzal první větší logistickou divizi nadnárodního koncernu, ve kterém jsem měl na starosti 150 lidí. A postupně jsem se vypracoval až k řízení mezinárodního projektu, kde jsem řešil výrobu a logistické propojení 4 závodů v jedné firmě. Tam už jsem měl na starosti přes 6000 lidí.

👉 Proč jste se nakonec pustil zrovna do interim managementu?

Je to kombinace několika věcí. Už jsem nechtěl být klasický zaměstnanec, potřeboval jsem více svobody. Zároveň jsem měl za tu řadu let pěknou řádku zkušeností a touhu pomáhat ostatním. To se slučovalo s mottem J.I.P. pro firmy, a tak jsme to dali dohromady.

👉 Působil jste ve vedení velkých zahraničních korporátů i v menších společnostech. Které prostředí je vám bližší?

Já dokážu působit všude. I v J.I.P. se ta velikost firem značně liší, některé jsou spíše menší, na druhé straně největší, kterou spravuji, má obrat 650 milionů korun. V těch větších firmách musí člověk více delegovat a dávat maximum pozornosti právě těm lidem, na které deleguje. U těch menších je často potřeba se více zapojit a dělat např. aktivní obchod nebo se převléct do montérek, když si to situace žádá.

👉 Každá firma je rozdílná. Co vám pomáhá rychle se zorientovat v situaci konkrétní firmy?

Jednoznačně zkušenosti. Za ta léta už vím, kam se podívat, kam sáhnout a co si zjistit. To se nedá žádnou zkratkou nahradit.

👉 Jak si získáváte důvěru majitelů firem? Jak důležité je, aby s vámi úzce spolupracovali?

Především svým osobním nastavením: jednám čestně, poctivě a otevřeně. Co řeknu, to platí a majitel se o tom v čase přesvědčí. Neméně důležité je ale komunikovat i se zaměstnanci, to spousta manažerů podceňuje a myslí si, že stačí jen poroučet a tlačit na pilu. Lidem je potřeba poskytnout co nejvíc informací a ocenit jejich dosavadní práci. Často se snažili udělat maximum, a že to nevedlo k požadovaným výsledkům, už nebyla jejich chyba, ale vina špatného řízení.

👉 Může podle vás interima dělat každý manažer nebo je k tomu třeba mít určité předpoklady?

Podle mě každý manažer může být interim, ale je potřeba klást dostatečný důraz na to slovo manažer. Potkal jsem jich v životě hodně a těch opravdových je tak 25 %. Interim je často v situaci, kdy lidé neví, kam dřív skočit a my musíme jejich výkony ještě upravit, což tlak dále zvyšuje. Zde opravdu není prostor na ně šlápnout a snažit se z nich vymáčknout maximum. Taky je potřeba mít odvahu činit rozhodnutí, a pak si je i obhájit. To zvládnou pouze ti opravdoví manažeři. Odvaha se nedá koupit na trhu.

👉 Co vám na vaší práci přináší největší radost?img 20200619 163739 1

Práce s lidmi. Ať už jde o zákazníka, moje kolegy nebo jednání s dodavateli. Největší radost mi udělá, když v někom najdu skrytý potenciál a podaří se mi ho posunout na vyšší pozici, ve které pak exceluje. To je k nezaplacení.

👉 Dokáže vás ještě něco překvapit nebo zvednout ze židle?

Ano. Vytočit mě dokáže, když někdo z pozice majitele jedná s lidmi jako s onucemi. Zažil jsem otřesné věci. Když se toto stane, vyvoláme jednání a pokoušíme se to změnit. V případě, kdy se nám to nepovede, z firmy odcházíme.

👉 Vaše činnost je z podstaty diskrétní, můžete ale nastínit nějaké úspěšné příběhy z praxe?

Aktuálně se mi podařilo v jedné společnosti, kterou spravujeme, nastavit správně procesy a celkově ji zaktivovat, což vedlo ke zvýšení obratu ze 300 na 650 milionů korun.

👉 Jak se od své náročné práce nejraději odreagujete?

Můj největší koníček je moje rodina. Mám tři holky od 6 do 19 let, takže se v žádném případě nenudím. 😃 Taky rád sportuji.