Dobrý zvyk

Tak se nám tu rozmáhá takový dobrý zvyk. 😊😇

Něco rok zpět jsem odjížděl na pár dní "do ticha", což je něco, co se stalo nedílnou součástí mého života. Na poslední chvíli před odjezdem mi poštou domů přišla kvapíkem, ani nevím jak a kde, objednaná kniha "Inspirace Baťa" napsaná od Gabriela Končitíková. Mám toho od Bati v knihovně hodně, ale toto jsem neměl. Knihu jsem bezděčně přihodil do svého cestovního zavazadla.

Na dnech v tichu jsem knížku otevřel a nemohl přestat číst. Byla to opravdu inspirace. 😉 Btw. slovo inspirace je původem ze slov "in spiritio", tj. "v duchu". Sám Baťa říkal, že to nejcennější v člověku je tvořivý duch. Ten by neměl být spoután bezmyšlenkovitým pachtěním (odtud "dřina strojům, přemýšlení lidem"), ale měl by být rozvíjen a využit k dobru. Kdo je inspirativní, je spojen s něčím, co rozhodně přesahuje tento materiální svět. Kreativita a tvořivost, inspirativnost, jde z hlubin, ne z plytkosti a povrchnosti.

Začal jsem o knížce říkat mnoha lidem kolem sebe. Uplynul nějaký čas a vracela se mi zpětná vazba od těchto lidí, že je to opravdu skvělá kniha a že ji čtou každý den. Má totiž jednu výhodu. Kapitoly jsou krátké, na 2-3 strany, vždy jedno téma. Hutné, výživné, trefné. Do byznysu i života užitečné téma. Stačí četba pět minut denně. Naposledy o tom i zde na LI psala Julie Kamanová.

Za prvním vydáním se jen zaprášilo, už je dotisk a i ten jde "na dračku". Místo povídání o knize jsem nakoupil 200ks knihy a vezmu to zkratkou, budu knihu lidem rovnou dávat.

A proč? Protože naším posláním v JPF je pomáhat malým a středně velkým firmám k úspěchu. My to v core byznysu děláme přes executive interim management. Ale vše, co může přispět k pomoci českým firmám, se počítá. Filosofie a principy Baťa jsou obrovskou pomocí pro ty, kteří se rozhodnou Baťovi zkušenosti vyzkoušet a využít v prospěch vlastního podniku. Vemte na to jed, že se to vyplatí. Svědčí o tom nejen práce naší firmy či mnoha našich klientů. Svědčí o tom mnoho dalších byznysmanů napříč naší republikou, kteří se rozhodli na Baťovi principy vsadit a budovat na nich svůj vlastní byznys. Ty věci jsou tak nadčasové a funkční, že je to obrovská škoda, pokud se honíme za různými teoriemi a módními manažerskými trendy, zatímco zlato máme na dosah a nevyužíváme - nebojím se to tak nazvat - národní bohatství v podobě Baťova odkazu.

Pojďme to změnit. Třešnička na dortu vám bude fungující a prosperující byznys.

interim manažer